mart
08
2018.
Svet u šeširu

TUNA OMILJENA RIBA U JAPANU


Kada pomislimo na Japan, jedna od prvih asocijacija je naravno hrana. Zdrava i ukusna, jednostavna, pa i ne toliko jednostavna, ali hrana u Japanu je raznolika i mnogima glavni povod posete Japanu. Kao glavni adut japanske kuhinje izdvaja se suši, jelo koje kulinarsku tradiciju Japana krasi i čini specifičnom. Ali zašto baš suši, ima li razloga zbog koga je ljudima u Japanu, pa i van, toliko primamljiv?

 
februar
22
2018.
Svet u šeširu

ORIGINALNA BOLONJSKA RECEPTURA ZA BOLONJEZE!


Stotine šefova kuhinje iz Italije okupilo se početkom ove godine kako bi pokazali svetu na koji način se pravi bolonjeze, klasični sos za testeninu poznat celom svetu. Ovaj sos obeležje je miliona restorana širom sveta već decenijama, Italijani tvrde da je recept postao toliko oštećen, da je bila potrebna hitna kulinarska intervencija kako bi ga spasili.

januar
25
2018.
Svet u šeširu

ISHRANA MEDITERANA!


Gotovo tri četvrtine ukupne svetske proizvodnje neizostavnog sastojka savremene kuhinje dolazi iz tri evropske zemlje: Španije, Italije i Grčke. Kada se njima pridodaju i afričke i azijske zemlje Mediterana - više od 9 od deset litara proizvede se upravo u ovom delu sveta.

januar
11
2018.
Svet u šeširu

PIZZA KAO MEĐUNARODNI FENOMEN!


Skoro svaka zemlja na svetu ima svoju verziju pice. Od tradicionalne margarite iz Napulja, pa sve do slatke i začinjene pice sa bananom i karijem koja se služi u Švedskoj, predstavljamo vam neke od najinteresantnijih pica koje možete naći širom sveta...

decembar
20
2017.
Svet u šeširu

PRAZNIČNE ŠPAGETE


Mnogi bi se zakleli da testenina vodi poreklo iz Italije i tako dalje do starih Rimljana, što međutim, nije tačno. Sigurniji tragovi vode do Kine, ali ipak u svim kuhinjama sveta postoje jela sa testom, samo se prilozi uz jelo razlikuju od podneblja do podneblja. Tako postoji testenina na grčki način, francuski, azijski, pa čak i na južnoamerički. U svakom slučaju, testenina ne može da dosadi, jer se sprema na milion načina.

novembar
29
2017.
Svet u šeširu

ČITAV SVET VOLI MAJONEZ!


Majonez je jedan od najraširenijih umaka na svetu i jedna od onih namirnica koju uvek držimo u frižideru. 
Ili ga volimo ili ne.
novembar
01
2017.
Svet u šeširu

DA L’ SU TORTI PO DOBOŠU IME DALI?


Ima li među nama nekoga ko do sada nije probao Doboš tortu, jednu od najpopularnijuh torti na svetu. Ukusi su naravno različiti ali status i popularnost ove poslastice nije narušen već vek i po. Da li je ime dobila po udaračkom instrumentu na koji neodoljivo podseća i još par interesantnih slatkih podataka, saznajte u tekstu.

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Angelina Kosanović, Bajmok

Snežana Dončić, Karavukovo

GOMEX Facebook

 

Ključne reči