novembar
14
2017.
Vaš savetnik - stil života

Kakao i njegov učinak na zapaljenske procese u telu


Procesi hroničnog zapaljenja u telu predstavljaju preduslov za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti, kao i važnu fazu u nastanku i progresiji nekoliko oblika karcinoma.
Danas se značajna pažnja posvećuje identifikaciji bioaktivnih supstanci u hrani koja poseduju anti-zapaljenska svojstva i kao takve su alternativni prirodni načini prevencije bolesti nastalih usled zapaljenskog procesa.
novembar
01
2017.
Vaš savetnik - stil života

Dijetna vlakna supstrat gastrointestinalnog zdravlja


Danas u razvijenim delovima sveta postoji epidemija gojaznosti zajedno sa propratnim hroničnim bolestima kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, i rak (naročito debelog creva).
Mnoge epidemiološke studije ukazuju na jaku vezu između niskog unosa dijetnih vlakana i učestalosti ovih bolesti. Poznato je da dijetna vlakna koja potiču iz voća, povrća i integralnih žitarica, imaju veoma specifične pozitivne efekte na zdravlje, uključujući regulaciju glukoze u krvi, laksaciju i smanjenje nivoa holesterola. 
 
oktobar
18
2017.
Vaš savetnik - stil života

B6 - regulator razgradnje proteina


U ovom tekstu ćemo govoriti o nedovoljno poznatom vitaminu B grupe a to je vitamin B6 – pirodoksal, takođe poznat i pod imenom piridoksin i piridoksamin. Uloga ovog vitamina u ljudskom organizmu je višestruka i kompleksna i ne može se u celosti predstaviti u ovom kratkom prikazu te ćemo se ovde osvrnuti na njegove glavne karakteristike i funkcije. 

oktobar
04
2017.
Vaš savetnik - stil života

Hrom - mineral regulacije šećera u krvi


Istraživači Volter Merc i Kenet Švarc su 1957. godine iz svinjskog bubrega izolovali jedinjenje koje su nazvali “faktor tolerancije glukoze” (GTF). Ova izdvojena supstanca je imala sposobnost da reguliše poremećen nivo šećera u krvi. Ubrzo nakon toga 1959. godine utvrđeno je da je glavna aktivna komponenta ovog jedinjenja mineral hrom.

septembar
21
2017.
Vaš savetnik - stil života

Probiotici i njihov značaj za zdravlje


Ljudsko telo je dom velikom broju takozvanih “dobrih“ i “loših bakterija“ i kada smo zdravi “dobre“ bakterije su daleko brojnije od “loših“. Probiotici predstavljaju “dobre” odnosno korisne bakterije koje se nalaze u crevnoj flori. 

septembar
07
2017.
Vaš savetnik - stil života

Rehidracija putem tečnosti i hrane


Voda je esencijalna za život i održavanje optimalnog nivoa hidriranosti što je važno za funkcionalnost ljudskog organizma. U ovom članku ćemo govoriti o glavnim izvorima vode u ljudskoj ishrani i o njihovim prednostima i manama.

avgust
23
2017.
Vaš savetnik - stil života

Polazak u školu, uživanje ili stres?


Početak septembra je nekako obeležen polaskom u školu. Odjednom gradski prevoz, ulice, pekare i trafike ožive uz veselu dečju graju, a odraslima kao po pravilu pripadne muka od silne organizacije, nabavke, opremanja i rešavanja nedoumica. 

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Maja Buila, Veliko Gradište

Katarina Todorović, Smederevska Palanka

GOMEX Facebook

 

Ključne reči