februar
22
2018.
Vaš savetnik - saveti psihologa

O manipulacijama na radnom mestu II


Većina roditelja uče svoju decu da je važno da budu iskrena i da poštuju druge, posebno starije, iskusnije... Logično je da se iz takvih poruka očekuje da i ti drugi imaju iskren odnos i odnos uvažavanja prema nama. Problem nastaje kada osoba veruje i očekuje da su svi ljudi iskreni i pošteni. 
 
januar
23
2018.
Vaš savetnik - saveti psihologa

Sklonost ka manipulativnom ponašanju


Osoba koja u komunikaciji sa drugima pribegava manipulaciji ima iskrivljenu sliku realnosti, jer je njena slika o sebi grandiozna, prepotentna. Manipulativne osobe u komunikaciji ne uvažavaju sagovornika, jer uvažavanje sagovornika dovodi u pitanje njihovu ličnu vrednost. Za ove osobe komunikacija je teren gde će pokazati svoju superiornost tako što će nadjačati, pobediti, takoreći omalovažiti sagovornika.

decembar
20
2017.
Vaš savetnik - saveti psihologa

Dozvolimo sebi da budemo ganuti!


Suze uglavnom poistovećujemo sa tugom. Šteta. Još je veća šteta ako tada suzama ne dozvolimo da nas umiju. Ganutost je emocija koja izražava saosećanje i empatiju, labavi granice „ja“ i budi plemenitost, doživljaj povezanosti sa drugima i pripadanje. Najčešće je izražavamo suzama.

novembar
14
2017.
Vaš savetnik - saveti psihologa

Hrabrost za korak ka promeni


 
Često se susrećemo sa konstatacijom ili pitanjem -  Nemam hrabrosti da... Kako da sebe motivišem za promenu...? Ako se javi i ojača sumnja u vlastite sposobnosti, strah zauzima mesto hrabrosti.
Strah se tada može predstaviti na različite načine i često uspešno sabotirati samu osobu.
Strah od neznanja, novog, greške, odbacivanja od važnih drugih osoba, strah od razočarenja, strah od napora (da li ću moći) koji treba uložiti u promenu,…
Sve to, mogli bi objediniti strahom od neuspeha! 
 
oktobar
18
2017.
Vaš savetnik - saveti psihologa

Nemoj da se ljutiš!


Ljutnja je neprijatna emocija koju doživimo kada svoj vrednosni sistem provučemo kroz vrednosni sistem druge osobe ili obrnuto, a ishod je konflikt naših vrednosnih sistema. Vrlo realna i svakodnevna pojava!

 
septembar
21
2017.
Vaš savetnik - saveti psihologa

Svaka pesma nosi svoju emociju


Od kada je sveta i veka ljudski rod peva. Pevanje je uvek bilo u funkciji privlačenja pažnje. Kontekst je određivao cilj pevanja, poruke koju šalje, željeni nivo komunikacije i bliskosti. Pevanje pojačava poruku koja stiže iz bića, prenosi poruku – ko smo?!

septembar
07
2017.
Vaš savetnik - saveti psihologa

Zašto bi se stideli svog pevanja?


Danas je sve manje onih koji nisu imali priliku da čuju snimak sopstvenog glasa emitovanog sa nekog uređaja. Skoro da nema osobe koja to nije doživela u najmanju ruku kao neprijatno iskustvo ili se čak postidela sopstvenog glasa...

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Angelina Kosanović, Bajmok

Snežana Dončić, Karavukovo

GOMEX Facebook

 

Ključne reči