mart
08
2018.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Krup (Croup)


Krup je zajednički naziv za upalu ispod nivoa glasnih žica i dušnika koje dovodi do laringitisa, laringotraheitisa i laringotraheobronhitisa. Ovo je često oboljenje u dečijem dobu, a javlja se kod dece uzrasta od 6 meseci do 3-4 godine.

februar
08
2018.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Male boginje


Morbili su jedna od najpoznatijih i najbrže prenosivih osipnih groznica u dečijem uzrastu a verovatno i jedna od najsmrtonosnijih iz te grupe oboljenja. Virus je prisutan u krvi i u sekretu nosno-ždrelne sluzokože za vreme pre izbijanja ospe i rane faze osipnog stadijuma bolesti tj. 4 dana pre izbijanja ospe i oko 4 dana u periodu izbijanja ospe. 

januar
11
2018.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Povišena telesna temperatura!


Zima deci donosi mnogo radosti i zabave - sankanje, skijanje, klizanje i grudvanje ih zadržava dosta vremena napolju u hladnim i vlažnim uslovima, a to je ujedno i odlična prilika za lako širenje infekcije među njima. Često je prvi signal da dete ima neku vrstu infekcije povišena temperatura. Korisna je jer je oblik odbrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju.

novembar
29
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Zapušen nosić problem za celu porodicu


Desi se često da novorođenče čim dođe iz porodilišta ima zapušen nosić, naročito ako je rođeno u toku zimskih meseci. Da li je to opasno i kako ga se rešiti, najčešća su pitanja roditelja.

novembar
01
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

U susret zimi sa vitaminom D


 
Često se roditelji pitaju zašto je potrebno da njihova beba dobija vitamin D i šta je to što ga čini neophodnim za bebin razvoj?
Vitamin D je jako bitan za bebine kosti jer reguliše metabolizam kalcijuma i fosfora, a ako ga nema dovoljno u organizmu, dolazi do poremećaja mineralizacije kostiju koje rastu tj. do oboljenja koje nazivamo rahitis. Pored toga, vitamin D ima značajnu ulogu u regulaciji imunog sistema i modulaciji imunog odgovora, te očuvanju ravnoteže celog organizma pa se može slobodno reći da je on i čuvar našeg zdravlja.
oktobar
04
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Dojenje - Mnoga dobra za majku i dete!


Približavamo se 40. nedelji u godini. Ta nedelja je u našoj zemlji, kao i u mnogim drugim zemljama, obeležena kao Svetska nedelja dojenja. Obzirom da trudnoća traje 40 nedelja, simbolično je odlučeno da se baš u 40. nedelji u godini promoviše dojenje i istaknu povoljni uticaji prirodne ishrane na zdravlje bebe i majke. 

avgust
23
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Polazak u vrtić veliki korak u odrastanju


Septembar je mesec koji simbolizuje početak nove školske godine i polazak dece u vrtić. Pored brige o adaptaciji deteta na kolektiv, da li će dugo plakati i hoće li dobro jesti, javlja se i briga za zdravlje deteta i strah od čestih ponovljenih infekcija. 

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Angelina Kosanović, Bajmok

Snežana Dončić, Karavukovo

GOMEX Facebook

 

Ključne reči