STO LJUDI DVE STOTINE SENDVIČA!

autor  Gomex
utorak, jul 11 2017.
Slasni doručak, brzinski ručak ili savršen način da završimo dan? I kada je druženje u pitanju, sendviči su uvek pravi izbor. 
 
Setite se samo sendviča u kifli ili tost hlebu sa suvim vratom, kulenom ili šunkom, kao nekih od kombinacija koje se najčešće pripremaju kod nas. Setite se ukusnih dodataka koje koristimo za ovo jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo kupusa, majoneza, kečapa, krastavca, paradajza i drugih salata i namaza.
 
Međutim, sendviči koje možemo naći u svetu se u velikoj meri razlikuju od domaćih varijanti. Neke od ovih kombinacija će vas iznenaditi, a neke ćete zasigurno poželeti da probate što pre...
 
Indijski “Vada Pav” je začinjen vegetarijanski hamburger koji se priprema od slatkog krompira između dva parčeta “pav” hleba. Kao dodaci za ovaj hamburger najčešće se koristi ajvar od iseckanog kokosa, pulpe indijske urme i belog luka.
 
Omlet sendvič u francuskom hlebu, “Roti John” priprema se u Maleziji, Singapuru i na Bruneima. Da bismo napravili ovaj sendvič potrebni su nam: francuski hleb, mleveno meso (piletina ili jagnjetina), luk, omlet i čili sos od paradajza.
 
Naziv američkog BLT sendviča potpuno je jasan, uzimajući u obzir sastojke od kojih se ovaj sendvič pravi, a to su slanina (bacon), zelena salata (lettuce) i paradajaz (tomato). Obično se služi na tost hlebu sa majonezom.
 
Falafel je jedna od najpopularnijih vrsta bliskoistočne vegetarijanske brze hrane i pravi se od pohovanih ćufti od leblebija u pita hlebu. Kao dodaci, najčešće se koriste povrće, ljuti sos i tahini sos.
 
“Fischbrötchen” je sendvič koji se pravi sa hrskavim hlebom ili kiflom, ribom, najčešće je to haringa u marinadi i crnim lukom. Ponekad se služi i sa remuladom i kiselim krastavcima. Najčešće se konzumira u severnom delu Nemačke. u regijama koje se nalaze na Severnom i Baltičkom moru.
 
 
Da li ste čuli za „vulkanski tost”?
 
Starovekovna okrugla pogača pronađena pod ogromnim slojevima pepela u Pompeji stara je dva milenijuma i predstavlja najstariji tost hleb na svetu. U pitanju je hleb koji je preživeo razornu erupciju vulkana Vezuva, koja je ovaj drevni grad sravnila sa zemljom u prvom veku nove ere.
 
Na vrhu hleba i dalje je vidljiv pečat kvaliteta kojim su rimski pekari dokazivali autentičnost svog proizvoda, kako kupci ne bi bili prevareni i dobili nasušnu namirnicu koja ne podleže standardima.
 
Očuvanost ovog hleba tera nas da se zamislimo o prolaznosti života i kako nesreća katastrofalnih razmera može da nas snađe bilo kad i bilo gde, čak i jednog naizgled sasvim običnog i mirnog dana.
 

Podeli

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Aleksandra Vasić, Šabac

Gabriela Dombai, Bačka Topola

GOMEX Facebook

 

Ključne reči