Juli
11
2017.
Vaš savetnik - stil života

Vitamin D, vitamin sunca i hormon zdravlja


Vitamin D je vitamin rastvorljiv u masti koji je karakterističan po tome što ga unosimo ishranom ali ga i ljudsko telo proizvodi kada je koža izložena sunčevoj svetlosti. Upravo zato mnogi stručnjaci ovaj vitamin smatraju i hormonom.

Juni
23
2017.
Vaš savetnik - stil života

Kalijum mineral sporta, krvnog pritiska i izvor mladosti za vaše ćelije


Disbalans kalijuma i natrijuma unutar ćelije je osnovni uzrok nastanka mnogih bolesti jer remeti funkciju natrijum-kalijum „pumpe“ odnosno mehanizam izbacivanja natrijuma iz ćelije i unošenja kalijuma u ćeliju na kom se zasniva električna aktivnost i potencijal svake naše ćelije. 

Juni
14
2017.
Vaš savetnik - stil života

Silimarin, mineral jetre i krvnih sudova


Badelj je dvogodišnja zeljasta biljka sa purpurno crvenim cvetovima poreklom iz Evrope. Silimarin je aktivna komponenta ove biljke i sastoji se od flavono lignana (specifičnih fitonutrijenata) silibina, silidijanina i silihristina ali se uopšteno svi zajedno nazivaju silimarin. 

Maj
30
2017.
Vaš savetnik - stil života

Magnezijum najvažniji element zdravlja


U dvadeset četiri sata srce se stegne i opusti tj. “otkuca”oko stotinu hiljada puta i potisne krv kroz oko sto dvadeset hiljada kilometara krvnih sudova. Za ovoliki rad srcu je potrebna velika energija a ta energija se stvara u mitohondrijama kojima je jedan od osnovnih supstrata magnezijum. 

Maj
17
2017.
Vaš savetnik - stil života

Koenzim Q10 i zdravlje


Koenzim Q10 je sastavni deo energetskog metabolizma koji se odvija u mitohondrijama, organelama ćelije koje proizvode energiju, i najviše ga ima u ćelijama srca, jetre, bubrega, pankreasa i mozga jer su to energetski najaktivniji organi ljudskog tela.

Maj
03
2017.
Vaš savetnik - stil života

Vežbanje i mentalno zdravlje u zrelim godinama


U današnjem broju bismo želeli da se osvrnemo na značaj vežbanja za zdravlje starijih ljudi, a posebno na njegov uticaj na kognitivne poremećaje koji se javljaju u starijem dobu a obuhvataju zaboravnost, poremećaje pažnje, sposobnost orijentacije, sposobnost učenja itd.

April
19
2017.
Vaš savetnik - stil života

Šta su to antioksidanti?


Antioksidanti su prirodna jedinjenja koja štite ljudsko telo od štetnih efekata slobodnih radikala. Slobodni radikali su atomi, grupe atoma i joni nestabilne elektronske konfiguracije koji nastaju u različitim biohemijskim procesima u ljudskom organizmu i normalni su produkt ćelijskog metabolizma.

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Marija Trivundža, Odžaci

Mišo Gaćeša, Beograd

GOMEX Facebook

 

Ključne reči