Juli
26
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Zaštita dečije kože u toku letnjih dana


Leti smo više napolju, koža dece je nežna, mnogo je tanja od kože odraslih, a samim tim joj je smanjena zaštitna funkcija. Pod dejstvom Sunčevih zraka, stvaraju se slobodni radikali koji dovode do oštećenja ćelija i genetskog materijala u njima. 

Juni
23
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Kako putovati na odmor sa bebom ili sa malom decom?


Godišnji odmori... Svi razmišljamo o  putovanjima. Gde krenuti i kako sa malim detetom u automobilu pitanja su koja povećavaju nivo stresa kod roditelja. Kako najkomfornije i najsigurnije smestiti bebu ili malo dete u automobilu? Odgovor je jednostavan - smestiti dete u auto sedište.
Maj
30
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Enteroviroze ili crevne infekcije


Evo nas na pragu leta. Čekaju nas visoke temperature i savršeni uslovi za razmnožavanje i širenje enterovirusa. Put prenosa je fekalno-oralni, tj. preko prljavh ruku, sa obolelog na zdravo dete. Često kao izvor zaraze bude i zagađena bazenska voda, a mesto ulaska može da bude i ždrelo.

Maj
03
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Sport je dobar za razvoj deteta!


Stiglo je proleće, kroz oblake se stidljivo promalja sunce. Kako kvalitetno iskoristiti nadolazeće lepe dane, da boravak napolju bude ugodan, koristan i kvalitetan? Najbolje je decu postepeno kroz igru uvesti u nove sportove koji bi pored zabave bili korisni i za dečije zdravlje.

April
05
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Ovčije boginje ili Varicella


Ovčije boginje su jedno od najčešćih zaraznih oboljenja kod dece. Javljaju se tokom cele godine, naročito brzo se šire u kolektivima kao što su vrtići i igraonice. Kod većine dece prolaze u vidu blage bolesti, mada su ponekad moguće i komplikacije. Imunitet nakon preležane bolesti je doživotan.

Mart
09
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Ne mogu da kakim


Neredovno pražnjenje debelog creva javlja se kod dece svih uzrasta, praćeno je bolnim izbacivanjem tvrde i voluminozne stolice i traje duže od 2 nedelje. Često se javlja i gubitak apetita, bol u stomaku, sveža krv na stolici i prljanje veša. 

Februar
09
2017.
Vaš savetnik - saveti pedijatra

Noćno mokrenje


Noćno mokrenje je čest problem u dečjem uzrastu ali je izlečiv. To je dovoljan razlog da na vreme potražite pomoć pedijatra. Po definiciji je to nesvesno i nevoljno ispuštanje mokraće noću kod zdrave dece posle navršenih 5 godina života.

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Jelena Maletin Lainšček, Vršac

Slađana Đurić, Zrenjanin

GOMEX Facebook

 

Ključne reči