Baklava sa pšenicom

autor  Gomex
utorak, maj 30 2017.

Potrebni sastojci:

 

 

- 500 gr kora za pitu
- 300 gr kuvane pšenice
- 250 gr mlevenih oraha
- cimet, vanilin šećer
- limunova kora
- 1,5 dl ulja
- 1 dl mineralne vode
Sirup:
- 400 gr šećera
- 6 dl vode 
- sok od 1/2 limuna
 
 
Način pripreme:
 
 
Uveče pšenicu potopiti u hladnu vodu i ostaviti da prenoći. Sutradan je skuvati.
U jednom sudu pomešati mlevene orahe, vanilu, cimet i rendanu koru limuna.
U drugom sudu pomešati ulje i mineralnu vodu za prskanje kora.
U uljem podmazan pleh ređati po 3 kore, a svaku prskati mešavinom ulja i mineralne vode.
Na svaku treću koru naneti kuvanu pšenicu i mešavinu od oraha.
Tako složenu baklavu iseći na trouglove, premazati mešavinom ulja i mineralne vode i peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
Sirup skuvati i ohladiti, pa preliti po toploj baklavi.
 

Podeli

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Aleksandra Vasić, Šabac

Gabriela Dombai, Bačka Topola

GOMEX Facebook

 

Ključne reči