Podrum

januar
11
2017.
Podrum

GREJE RUKE, AL' GREJE I DUŠU


Kuvanje vina se pripisuje još Hipokratu, po kome je takvo vino i nazvano “hipokris”. Ovakvo vino je smatrano za izrazito zdrav napitak, posebno zato što u prošlosti voda baš nije ispunjavala najviše sanitarne standarde.

decembar
22
2016.
Podrum

PENUŠAVA ZDRAVICA!


Šampanjac je izmislio slepi fratar Dom Perinjon u 17 veku, u francuskoj oblasti Šampanja, i njegovo ime je zaštićeno još od 1891. godine, tako da se samo penušava vina iz ovog vinogorja mogu nazvati tim imenom. Sve ono što većina nas naziva šampanjcem zapravo su samo penušava vina. 

decembar
07
2016.
Podrum

NAŠA RODNA VINOGORJA


Vinorodna Srbija je prvi put osetila blagodeti uzgoja vinove loze, prema istorijskim činjenicama, za vreme vladavine cara Proba. U doba njegove vladavine prvi put je zasađena vinova loza u okolini Sirmiuma, na pitomim obroncima Fruške gore.

novembar
24
2016.
Podrum

ONA KOJA ŽIVOT ZNAČI


Osnovni hemijski sastav vode čine vodonik i kiseonik (H2O). Ta dva elementa imaju specifična fizička i hemijska svojstva koja omogućuju razmenu materija i stvaranje živih ćelija u organizmu. Sastav vode omogućuje organizmu da diše, razmnožava se i preživljava.

novembar
10
2016.
Podrum

U ZDRAVLJU DA SE POPIJE!


Proslavljanje krsne slave je zaista veliki praznik za vernike. Tada se u krugu porodice, prijatelja i ostalih bližih ljudi proslavlja svetac i zahvaljuje mu se na zdravlju, skladu, miru i blagostanju.

oktobar
26
2016.
Podrum

ČAŠA VINA ČAŠA ZDRAVLJA


Vino je hrana, lek i otrov - samo je pitanje doze, napisao je Paracelsius, najuticajniji švajcarski lekar iz 16. veka. Umerena konzumacija crnog vina donosi užitak, bolje zdravlje i lepši izgled.

oktobar
11
2016.
Podrum

VINOM SE ZAGREJ, VOĆEM SE OSLADI...


Reč „sangrija“ potiče od španske reči „sangre“ što u prevodu znači „krv“. Iako dolazi sa prostora Španije i Portugala, sangrija je postala piće koje se i kod nas neretko konzumira.

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Ljiljana Radovanović
Laćarak
 
Nataša Jakšić
Novi Sad

GOMEX Facebook

 

Ključne reči