mart
09
2017.
Podrum

RUMENA KAO BRESKVICA


Poreklom iz Kine, breskva je sa oko 2.500 sorti, jedna od najrasprostranjenijih vrsta voća, a pretpostavlja se da ju je u Evropu doneo Marko Polo. Kinezi visoko vrednuju hranljive osobine breskve i smatraju je simbolom dugovečnosti.

januar
25
2017.
Podrum

ENERGIJA IZ LIMENKE


Počeci upotrebe energetskih pića vezuju se za Daleki istok, gde su se šezdesetih godina prošlog veka ona prodavala u smeđim staklenim flašicama, u kojima su se inače prodavali i medicinski preparati.

januar
11
2017.
Podrum

GREJE RUKE, AL' GREJE I DUŠU


Kuvanje vina se pripisuje još Hipokratu, po kome je takvo vino i nazvano “hipokris”. Ovakvo vino je smatrano za izrazito zdrav napitak, posebno zato što u prošlosti voda baš nije ispunjavala najviše sanitarne standarde.

decembar
22
2016.
Podrum

PENUŠAVA ZDRAVICA!


Šampanjac je izmislio slepi fratar Dom Perinjon u 17 veku, u francuskoj oblasti Šampanja, i njegovo ime je zaštićeno još od 1891. godine, tako da se samo penušava vina iz ovog vinogorja mogu nazvati tim imenom. Sve ono što većina nas naziva šampanjcem zapravo su samo penušava vina. 

novembar
10
2016.
Podrum

U ZDRAVLJU DA SE POPIJE!


Proslavljanje krsne slave je zaista veliki praznik za vernike. Tada se u krugu porodice, prijatelja i ostalih bližih ljudi proslavlja svetac i zahvaljuje mu se na zdravlju, skladu, miru i blagostanju.

oktobar
26
2016.
Podrum

ČAŠA VINA ČAŠA ZDRAVLJA


Vino je hrana, lek i otrov - samo je pitanje doze, napisao je Paracelsius, najuticajniji švajcarski lekar iz 16. veka. Umerena konzumacija crnog vina donosi užitak, bolje zdravlje i lepši izgled.

septembar
15
2016.
Podrum

ISTINA IZ KUPINE!


Kupinovo vino je bogatog ukusa, cenjeno po svojoj lekovitosti, a proizvodi se iz potpuno zrelih plodova kupine. U mnogim evropskim zemljama, a najviše u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji i Češkoj je veoma popularno. 

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Danijela Jovanović, Lazarevac

Aleksandra Kovačević, Omoljica

GOMEX Facebook

 

Ključne reči