Milenijumi u tanjiru

jun
14
2017.
Milenijumi u tanjiru

I MIRIS I UKUS CELOG BALKANA


Istorija roštilja je počela pečenjem mesa na vatri i žaru, kamenu belutku i zemljanoj brašnoj ploči – preteči roštilja, popularne “skare” sa žarom, koji još uvek ne mogu da zamene nikakve plinske, električne, elektronske i druge naprave.

maj
30
2017.
Milenijumi u tanjiru

JAPANSKE NUDLE U POHODU NA CEO SVET


Ideja za instant nudle je nastala 1958. godine kada je država Japan zbog ratnih uslova preporučila stanovništvu da zbog nestašice tradicionalnih nudli konzumira hleb. 

maj
17
2017.
Milenijumi u tanjiru

KROMPIR SE JEDE, POMFRIT SE VOLI!


Seckani krompir u obliku duguljastih trakica, pržen na vrelom ulju, samo posoljen i poslužen sa mnoštvom preliva. Zove se tako jednostavno, pomfrit!

maj
03
2017.
Milenijumi u tanjiru

IME KEČAPA NAM STIGLO IZ KINE


Početkom XVII veka holandski i engleski moreplovci doneli su iz Kine slano-kiseli riblji sos zvan “ketsiap”. Tada je taj sos više ličio na soja ili sos od ostriga nego na finu, kiselkastu supstancu koju danas zovemo kečap.

april
19
2017.
Milenijumi u tanjiru

KO MU JE DAO IME?


Roštilj je jedna od najranijih primitivnih tehnika pripremanja hrane, a podrazumeva izlaganje namirnica direktnom plamenu koji se obično nalazi ispod hrane - ponekad i iznad. Postoje razne teorije o tome kako je roštiljanje nastalo.

april
05
2017.
Milenijumi u tanjiru

SVEMU DAJE LEPŠI SJAJ!


Majonez zauzima značajno mesto u ishrani i omiljeni je dodatak jelima, naročito u pripremi sendviča, salata, preliva i slično. Kada je u pitanju kvalitet majoneza, ponuda proizvođača je ovu kategoriju proizvoda izdiferencirala na tri osnovne vrste: delikatesni, salatni i lajt majonezi.
 
mart
22
2017.
Milenijumi u tanjiru

JOGURT OD PAMTIVEKA


Pravi jogurt se verovatno spontano fermentisao od divlje bakterije koja se nalazila na torbama, napravljenim od kozje kože, a koje su nosili Bulgari, nomadski narod koji je migrirao u Evropu u drugom veku pre nove ere i nastanio se na današnjem Balkanu na kraju VII veka. 

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Vera Milosavljević, Beograd

Đurđina Mik, Crepaja

GOMEX Facebook

 

Ključne reči