Milenijumi u tanjiru

mart
22
2017.
Milenijumi u tanjiru

JOGURT OD PAMTIVEKA


Pravi jogurt se verovatno spontano fermentisao od divlje bakterije koja se nalazila na torbama, napravljenim od kozje kože, a koje su nosili Bulgari, nomadski narod koji je migrirao u Evropu u drugom veku pre nove ere i nastanio se na današnjem Balkanu na kraju VII veka. 

mart
09
2017.
Milenijumi u tanjiru

KAD SE PIJE MORA DA SE MEZI!


“Nešto ćemo zameziti” oduvek je značilo - ostanite još samo malo, baš nam je prijatno zajedno. Poziv “svratite pa ćemo nešto meziti” znači da se želimo družiti, uz sedenje oko malog stolića u dnevnom boravku...

februar
21
2017.
Milenijumi u tanjiru

OD SUPE JE IZGLEDA SVE POČELO


Istorija pripremanja supa i čorbi stara je verovatno koliko i samo kuvanje. Od davnina supe i čorbe su rado viđen deo obroka kako u ishrani zdravih tako i osoba koje pate od nekih bolesti. Njihova opšta karakteristika je da su lako svarljive i okrepljujuće. 

februar
09
2017.
Milenijumi u tanjiru

PITANJE NACIONALNOG PONOSA


Kao što ga prave od različitog mesa, različitih sastojaka i različito ga začinjavaju, u različitim mestima kulen različito i poslužuju. Danas se uz kulen poslužuju i ajvar, zatim ukiseljeni feferoni, mladi luk, sveža paprika ili paradajz.

januar
25
2017.
Milenijumi u tanjiru

JELO ZA PASTIRE I KRALJEVE


Iako svaka priča o gulašu obično počinje od Mađara i stepa Panonske nizije, i srpski krajevi, kako severni, ravničarski, tako i brdski, južni, diče se dobrom dugo u luku dinstanom govedinom ili junetinom, i sjajno pripremeljenim gulašima...
januar
11
2017.
Milenijumi u tanjiru

KO JE "KRIV" ZA POJAVU MAKARONA?


Prve duge rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u sedmom veku. Suvi, otporni na buđ, rezanci su bili idealna hrana za duga putovanja brodovima, kojima su Arapi dolazili na Siciliju. 

decembar
21
2016.
Milenijumi u tanjiru

RIBLJA ČORBA KROZ VEKOVE


Riba se u ishrani čoveka koristi od pamtiveka. Ili, bolje je reći - od kada je čovek otkrio način da ribu lovi mrežama i udicama. Otkrićem vatre, otvorile su se i brojne mogućnosti pripremanja ribe. Naravno, naši preci ribu su prvo pekli, da bi se, par hiljada godina kasnije, usudili i da je skuvaju.

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Danijela Jovanović, Lazarevac

Aleksandra Kovačević, Omoljica

GOMEX Facebook

 

Ključne reči