maj
17
2017.
Milenijumi u tanjiru

KROMPIR SE JEDE, POMFRIT SE VOLI!


Seckani krompir u obliku duguljastih trakica, pržen na vrelom ulju, samo posoljen i poslužen sa mnoštvom preliva. Zove se tako jednostavno, pomfrit!

maj
03
2017.
Milenijumi u tanjiru

IME KEČAPA NAM STIGLO IZ KINE


Početkom XVII veka holandski i engleski moreplovci doneli su iz Kine slano-kiseli riblji sos zvan “ketsiap”. Tada je taj sos više ličio na soja ili sos od ostriga nego na finu, kiselkastu supstancu koju danas zovemo kečap.

april
19
2017.
Milenijumi u tanjiru

KO MU JE DAO IME?


Roštilj je jedna od najranijih primitivnih tehnika pripremanja hrane, a podrazumeva izlaganje namirnica direktnom plamenu koji se obično nalazi ispod hrane - ponekad i iznad. Postoje razne teorije o tome kako je roštiljanje nastalo.

april
05
2017.
Milenijumi u tanjiru

SVEMU DAJE LEPŠI SJAJ!


Majonez zauzima značajno mesto u ishrani i omiljeni je dodatak jelima, naročito u pripremi sendviča, salata, preliva i slično. Kada je u pitanju kvalitet majoneza, ponuda proizvođača je ovu kategoriju proizvoda izdiferencirala na tri osnovne vrste: delikatesni, salatni i lajt majonezi.
 
mart
22
2017.
Milenijumi u tanjiru

JOGURT OD PAMTIVEKA


Pravi jogurt se verovatno spontano fermentisao od divlje bakterije koja se nalazila na torbama, napravljenim od kozje kože, a koje su nosili Bulgari, nomadski narod koji je migrirao u Evropu u drugom veku pre nove ere i nastanio se na današnjem Balkanu na kraju VII veka. 

mart
09
2017.
Milenijumi u tanjiru

KAD SE PIJE MORA DA SE MEZI!


“Nešto ćemo zameziti” oduvek je značilo - ostanite još samo malo, baš nam je prijatno zajedno. Poziv “svratite pa ćemo nešto meziti” znači da se želimo družiti, uz sedenje oko malog stolića u dnevnom boravku...

februar
21
2017.
Milenijumi u tanjiru

OD SUPE JE IZGLEDA SVE POČELO


Istorija pripremanja supa i čorbi stara je verovatno koliko i samo kuvanje. Od davnina supe i čorbe su rado viđen deo obroka kako u ishrani zdravih tako i osoba koje pate od nekih bolesti. Njihova opšta karakteristika je da su lako svarljive i okrepljujuće. 

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Nada Dojčinović, Ratkovo

Dijana Višnjei, Zrenjanin

GOMEX Facebook

 

Ključne reči