februar
09
2017.
Milenijumi u tanjiru

PITANJE NACIONALNOG PONOSA


Kao što ga prave od različitog mesa, različitih sastojaka i različito ga začinjavaju, u različitim mestima kulen različito i poslužuju. Danas se uz kulen poslužuju i ajvar, zatim ukiseljeni feferoni, mladi luk, sveža paprika ili paradajz.

januar
25
2017.
Milenijumi u tanjiru

JELO ZA PASTIRE I KRALJEVE


Iako svaka priča o gulašu obično počinje od Mađara i stepa Panonske nizije, i srpski krajevi, kako severni, ravničarski, tako i brdski, južni, diče se dobrom dugo u luku dinstanom govedinom ili junetinom, i sjajno pripremeljenim gulašima...
januar
11
2017.
Milenijumi u tanjiru

KO JE "KRIV" ZA POJAVU MAKARONA?


Prve duge rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u sedmom veku. Suvi, otporni na buđ, rezanci su bili idealna hrana za duga putovanja brodovima, kojima su Arapi dolazili na Siciliju. 

decembar
21
2016.
Milenijumi u tanjiru

RIBLJA ČORBA KROZ VEKOVE


Riba se u ishrani čoveka koristi od pamtiveka. Ili, bolje je reći - od kada je čovek otkrio način da ribu lovi mrežama i udicama. Otkrićem vatre, otvorile su se i brojne mogućnosti pripremanja ribe. Naravno, naši preci ribu su prvo pekli, da bi se, par hiljada godina kasnije, usudili i da je skuvaju.

novembar
23
2016.
Milenijumi u tanjiru

MASLAC KAO KULINARSKA TAJNA


Maslac je u potpunosti prirodan proizvod, dobijen izdvajanjem mlečne masti iz svežeg mleka, odnosno bućkanjem slatke ili kisele pavlake. Bogat je izvor mlečne masti, sadrži čak 82g mlečne masti u 100g proizvoda, što ga čini odličnim izvorom energije, naročito kod pojačanih fizičkih i intelektualnih aktivnosti.

novembar
10
2016.
Milenijumi u tanjiru

NUTRITIVNI TRENDOVI ILI 'LEBA I MASTI?


Ne tako davno, svinjska mast bila je sastavni deo ishrane. Uz pomoć nje, pravila su se mnoga jela. Do pre stotinu godina, svinjska mast je bila u svakoj kuhinji ili ostavi.

oktobar
26
2016.
Milenijumi u tanjiru

KOLIKO DRAŽI U ZRNU RAŽI!


Raž su ljudi u početku smatrali korovom koji je napao polja pšenice. Kasnije se ispostavilo da je ova žitarica prava kraljica. Raž je posle pšenice najvažnije hlebno žito i smatra se da se uzgajala u Maloj Aziji pre oko 4000 godina.

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Jadranka Svilokos, Zrenjanin

Marija Spasojević, Novi Sad

GOMEX Facebook

 

Ključne reči