januar
11
2017.
Milenijumi u tanjiru

KO JE "KRIV" ZA POJAVU MAKARONA?


Prve duge rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u sedmom veku. Suvi, otporni na buđ, rezanci su bili idealna hrana za duga putovanja brodovima, kojima su Arapi dolazili na Siciliju. 

decembar
21
2016.
Milenijumi u tanjiru

RIBLJA ČORBA KROZ VEKOVE


Riba se u ishrani čoveka koristi od pamtiveka. Ili, bolje je reći - od kada je čovek otkrio način da ribu lovi mrežama i udicama. Otkrićem vatre, otvorile su se i brojne mogućnosti pripremanja ribe. Naravno, naši preci ribu su prvo pekli, da bi se, par hiljada godina kasnije, usudili i da je skuvaju.

novembar
23
2016.
Milenijumi u tanjiru

MASLAC KAO KULINARSKA TAJNA


Maslac je u potpunosti prirodan proizvod, dobijen izdvajanjem mlečne masti iz svežeg mleka, odnosno bućkanjem slatke ili kisele pavlake. Bogat je izvor mlečne masti, sadrži čak 82g mlečne masti u 100g proizvoda, što ga čini odličnim izvorom energije, naročito kod pojačanih fizičkih i intelektualnih aktivnosti.

novembar
10
2016.
Milenijumi u tanjiru

NUTRITIVNI TRENDOVI ILI 'LEBA I MASTI?


Ne tako davno, svinjska mast bila je sastavni deo ishrane. Uz pomoć nje, pravila su se mnoga jela. Do pre stotinu godina, svinjska mast je bila u svakoj kuhinji ili ostavi.

oktobar
26
2016.
Milenijumi u tanjiru

KOLIKO DRAŽI U ZRNU RAŽI!


Raž su ljudi u početku smatrali korovom koji je napao polja pšenice. Kasnije se ispostavilo da je ova žitarica prava kraljica. Raž je posle pšenice najvažnije hlebno žito i smatra se da se uzgajala u Maloj Aziji pre oko 4000 godina.

oktobar
11
2016.
Milenijumi u tanjiru

ŠTA JE PRAZNIK BEZ RUSKE SALATE?


Tanjir pun pečenja, činija sa salatom od majoneza, šunke i belog pilećeg mesa, još neka đakonija pride, svež hleb i – eto posluženja za goste povodom rođendana, slave, svadbe, žurke u čast diplomiranja, rođenja bebe...

septembar
28
2016.
Milenijumi u tanjiru

TRADICIONALNO NAPRAVLJENA VIRŠLA!


Sada već davne 1987. godine grad Frankfurt je proslavio pet vekova svog najčuvenijeg proizvoda - viršli. Grad sa ponosom tvrdi da su oni bili prvi koji su napravili ovaj proizvod. U Beču odmahuju glavom na ove tvrdnje. 

Aktuelno izdanje

Promo 1

Nagrađeni recepti

Ljiljana Radovanović
Laćarak
 
Nataša Jakšić
Novi Sad

GOMEX Facebook

 

Ključne reči